Tilhenger

ABC Trafikkskole i Kristiansund

Tilhenger

Opplæringen på bil og tilhenger

Førerkort klasse B gir i utgangspunktet rettighet til å kjøre bil inntil 3500 kg og

  • Tilhenger inntil 750 kg eller
  • Tilhenger over 750 kg dersom bil og tilhenger ikke overstiger 3500 kg.

543954_525650694119316_35086571_n

For å kjøre større tilhenger kreves opplæring. Du kan velge mellom kl. B96 eller BE. Kravet til opplæring er det samme, forskjellen er at kl. BE krever praktisk førerprøve med sensor. For å få B96 er det nok at opplæringen er gjennomført og registrert hos Statens vegvesen.

Trinn 1 er erverv av førerkort klasse B.

Trinn 2 er teknisk kjøre- og kjøretøybehandling.
Du må først vise at du behersker å kjøre med tilhenger rent teknisk, dvs at du må være i stand til å koble hengeren til og fra, være i stand til å rygge og å snu. Du må ha en obligatorisk trinnvurdering på trinn 2 for å kunne gå videre.

Trinn 3 er kjøring i trafikk.
Du må vise at du er i stand til å kjøre med tilhenger i ulik trafikk, og vise at du bl.a. klarer å planlegge slik at du ikke blir til hinder og klarer å oppnå god flyt og lav risiko. Du må ha en obligatorisk trinnvurdering på trinn 3 for å kunne gå videre.

Trinn 4 
Trinn 4 består av

  • Sikkerhetskurs på vei, 3 timer
  • Kurs i sikring og merking av last for klasse BE, D1E, DE og T er obligatorisk for alle som skal
    ha førerrett i klasse BE. Førerkort klasse C1 eller C gir fritak fra dette kurset.

Etter å ha gjennomgått ovennevnte opplæring oppnås førerrett i klasse B med kode 96. Det gir rett til å kjøre bil og tilhenger inntil 4250 kg samlet.

Dersom det er ønskelig å kjøre med større tilhenger må det avlegges førerprøve. Det er ikke krav om mer opplæring. Avlagt førerprøve klasse BE gir førerrett for bil inntil 3500 kg og tilhenger inntil 3500 kg.

 

Praktisk informasjon:

Start med å gå inn på vegvesen.no og søk om å utvide førerkortet til B96/BE. I noen tilfeller kreves helse- eller synsattest. Når søknaden er godkjent, har man tilgang til å se ledige førerprøver. Normalt har de fleste som utvider til tilhenger mye erfaring fra tidligere, og trenger ikke mye mer enn den obligatoriske opplæringen. Vi klarer derfor å gjennomføre hele opplæringen på en dag her hos oss. Praktisk førerprøve med sensor (kl. BE) gjennomføres på en annen dag, og må skje minst 3 virkedager etter opplæringen.  

 

Læreplan klasse B/BE/B96

Søknad om førerkort

Flere nyheter

Førerprøver, endringer og ventetid

Les mer

Teorihjelp

Les mer

Lett mc

Les mer

Mellomtung mc

Les mer

Tung mc

Les mer

Trafikalt grunnkurs

Les mer

Vis alle
Messenger